Το καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΓΑ και του Δήμου Βέροιας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του Οργανισμού στην Ημαθία στις 26 Απριλίου, σημειώνεται σε απάντηση που απέστειλε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος (6 Μαϊου 2021) στο υπόμνημα του Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, (13 Απριλίου 2021).

Σε αυτήν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπογραμμίζει πως βάσει δήλωσης του πρωθυπουργού και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οικονομικού Επιτελείου, «οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι και το τελευταίο ευρώ, το οποίο δικαιούνται».

Στην εν λόγω επιστολή - απάντηση ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος διευκρινίζει πως αρχικά υπάρχει ανάγκη για ακριβή εκτίμηση της κατάστασης με τη συνεργασία των αιρετών εκπροσώπων, Δημάρχων και των αιρετών των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών. Το δεύτερο στάδιο αφορά στο εκτιμητικό έργο, το οποίο θα υλοποιήσει ο ΕΛ.Γ.Α. και θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρονικής περιόδου της υποβολής δηλώσεων ζημίας. Αφού εκτελεστούν οι διαδικασίες του εκτιμητικού έργου, ο ΕΛ.Γ.Α. θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις πληρωμές. Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τη διασφάλιση του απαιτούμενου κεφαλαίου, το οποίο ήδη επιχειρείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, μέσω της πρωτοβουλίας του, την Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου, στη διάσκεψη των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον χρόνο των πληρωμών ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρει στην απάντησή του προς τον Δήμαρχο Βέροιας, ότι υπάρχει η ένδειξη την περίοδο κατά την οποία ο κύριος όγκος των αγροτικών προϊόντων θα διατίθετο είτε για την εσωτερική αγορά είτε για εξαγωγές, ο ΕΛ.Γ.Α. εκείνη την ώρα θα είναι σε θέση να καταβάλει πληρωμές αποζημιώσεων.