Η έκθεση «ΝΟΣΤΟΣ» - ΒΕΡΟΙΑ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ του Βεροιώτη εικαστικού, Νίκου Τσιαπάρα, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (έπειτα από ετήσια αναβολή της λόγω της υγειονομικής κρίσης). Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των «Ελευθερίων» της πόλης και η διάρκειά της θα είναι ως τις 30/12, ώστε μέσα στο τρίμηνο να ενταχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η έκθεση αποτελεί κομμάτι της επετειακής έκθεσης «Μετάλλια του Αγώνα, 1821» / ‘Medals of the Greek Revolution, 1821’ στο Νομισματικό Μουσείο (Ιλίου Μέλαθρον) στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχει και ο εικαστικός Νίκος Τσιαπάρας. Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν στις 30/1 στο πλαίσιο των 200 ετών από την Επανάσταση του ’21 και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας και του οργανισμού «Ελλάδα 1821». Ο Βεροιώτης καλλιτέχνης συμμετέχει με τρία έργα: «Νικητές», «Θυσία» και «Αποθέωση».
Το project παρουσιάζεται στην Βέροια είναι εμπλουτισμένο με 18 έργα της ίδιας σειράς, σχέδια σε χαρτί και ακρυλικά σε καμβά, συνοδευμένα με εποπτικό υλικό από το Νομισματικό Μουσείο, ως ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στη Βέροια, σε συνεργασία του Δήμου Βέροιας με το Νομισματικό Μουσείο, σε επιμέλεια του Διευθυντή του Μουσείου Δρ. Γεώργιου Κακαβά. Στα έργα οι μορφές των ηρώων που απεικονίζονται είναι εμπνευσμένες από τα 12 ιστορικά μετάλλια που φιλοτέχνησε ο χαράκτης νομισμάτων Konrad Lange με την ευκαιρία των γάμων του Όθωνα το 1836, τα οποία αποθησαυρίζονται στο Νομισματικό Μουσείο της Ελλάδας. Στις εμπρόσθιες όψεις των καλλιτεχνημάτων – μεταλλίων απεικονίζονται εξέχουσες στρατιωτικές και πολιτικές προσωπικότητες και στις οπίσθιες, συνθέσεις που αναφέρονται στην ιστορική τους δράση.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:
Ο Νίκος Τσιαπάρας γεννήθηκε στη Βέροια και από το 2021 είναι διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος μιας διδακτορικής διατριβής με τίτλο: ‘Picturing the Child: from photographic images to painting’ από το Middlesex University του Λονδίνου, και δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master’s) από το Goldsmith’s College /University of London και το Middlesex University ως υπότροφος του κοινωφελούς ιδρύματος ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’. Αριστούχος απόφοιτος επίσης της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. του τμήματος Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις, με πρώτη την: ‘My name is…LOLITA’, στην γκαλερί a, antonopoulou art, στην Αθήνα, και πιο πρόσφατη την έκθεση: “Θησαυράριον” στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κι έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 8η και στην 9η Biennale Νέων Καλλιτεχνών Χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Ριέκα το 1997, και στη Ρώμη το 1999 αντίστοιχα.
Έχουν δημοσιευθεί πέντε κατάλογοι για το έργο του με κείμενα των ιστορικών και κριτικών τέχνης: Σάνιας Παπά, Μαρίνας Φωκίδη, Jon Thomson και Jim Mooney, και από το 2000 βρίσκεται ως λήμμα στο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, 4ος Τόμος, Εκδόσεις Μέλισσα.
Έργα του βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MOMus), στο Μουσείο Βορρέ, στην Prodea Investents (ΕθνικήΤράπεζα), και σε πολλές άλλες κρατικές κι ιδιωτικές συλλογές.

Νίκος Τσιαπάρας Χωρίς τίτλο ακρυλικά σε καμβά

Νίκος Τσιαπάρας Χωρίς τίτλο ακρυλικά σε χαρτί 1