Δελτία ΤύπουΔήμου Βέροιας

Από το υπ’ αριθ. 12/13-7-2020 πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 180/2020 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλάζοντας ύστερα από 85 χρόνια το καθεστώς λειτουργίας της από Μνημείο σε Ισλαμικό τέμενος.

Η εν λόγω απόφαση της Τουρκικής Προεδρίας είναι απαράδεκτη και συνιστά ευθεία πρόκληση και προσβολή τόσο για την εθνική συλλογική μας μνήμη όσο επίσης και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τη διεθνή νομιμότητα.

Η Αγία Σοφία, «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας» της UNESCO, είναι εδώ και αιώνες το απόλυτο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, ενώ σήμερα αποτελεί μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας.
Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προσβάλλει βάναυσα όλους τους Έλληνες και τους Χριστιανούς καθώς επίσης και το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου.

Παράλληλα, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τις αξίες της διαφορετικότητας και της ανεξιθρησκίας και καταλύει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και δικαίου αφού παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες για τη διατήρηση και την προστασία των Μνημείων της UNESCO.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας να αποτρέψουν τη «βεβήλωση» της Αγίας Σοφίας, επιβάλλοντας τις απαραίτητες κυρώσεις προς την Τουρκία».

 

   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΜΙΧΑΗΛ ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ                     ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Αναζήτηση