Δελτία ΤύπουΔήμου Βέροιας

Ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου, η 48η επέτειος του Πολυτεχνείου, συμβολίζει τον ηρωικό αγώνα του ελληνικού λαού, την εξέγερσή του για να ζήσει ελεύθερος και να ορίζει δημοκρατικά το μέλλον του. Αποτελεί την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης για τα ιδανικά της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και εκείνων που θυσιάστηκαν στον βωμό της Δημοκρατίας.

Η 17η Νοεμβρίου του 1973 ήταν η μέρα που άλλαξε τις τύχες της χώρας μας μετά την απόλυτη κυριαρχία των στρατοκρατών. Ήταν η στιγμή της Αντίστασης και της Πάλης για τις στοιχειώδεις ελευθερίες των πολιτών, για τα ατομικά δικαιώματα και του αγώνα για δημοκρατική παιδεία, όταν οι νέοι μπήκαν μπροστά.

Αυτό το μήνυμα είναι τόσο επίκαιρο όσο και οι στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη:

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο».

Το Πολυτεχνείο θα είναι πάντα ένα κάλεσμα σε κάθε ανοικτό μυαλό για την υπεράσπιση της ισότητας και της δικαιοσύνης, με πρωτοπόρα τη νεολαία μας. Το πάθος και θάρρος που επέδειξαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου απέναντι στο φασιστικό καθεστώς αποτέλεσε τη θυσία τους για να λυτρωθεί ο τόπος. Έχουμε χρέος να κρατάμε ανεξίτηλες τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τις οποίες αγωνίστηκαν και μας τις κληροδότησαν.

Ο Δήμαρχος Βέροιας
Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

Αναζήτηση